trakeobronkomalasi

 

Malasi kommer fra det greske ordet «malaki» og betyr myk. Luftrøret (trakea) er bygd opp av bruskringer som holder det åpent og gjør at vi kan puste. Bakveggen av luftrøret består av muskelvev.

 

Trakeobronkomalasi kan oppstå i flere deler av luftveiene. Ved trakeobronkomalasi er noen eller flere av disse ringene myke og gjør at luftrøret kan kan bli mindre i omkrets på utpust. Hos barn med trakeobronkomalasi er bakveggen ofte bredere enn normalt og kan derfor lett bule innover. Dette kan også bidra til pustevansker.

 

Det er normalt å ha en del kollaps i luftveiene, men hvis det er mer enn 50% kollaps i åpningen, defineres det som trakeo-, bronko- eller trakeobronkomalasi. Barn med trakeobronkomalasi kan derfor oppleve at det er tungt og vanskelig å puste, særlig i forbindelse med fysisk aktivitet og luftveisinfeksjoner. Det er mest vanlig at dette skjer ved utpust, men det kan også skje på innpust.

 

Trakeobronkomalasi varierer i alvorlighetsgrad, men det har ikke nødvendigvis noe å si for symptomene i hverdagen. Det er symptomene i hverdagen som skal behandles, og ikke alvorlighetsgraden.

 

 

 

Laryngomalasi

 

Kalles også umoden luftvei og er mest vanlig hos spedbarn. Denne typen malasi skyldes at området rundt strupehodet (larynx) er trangt og kollapser lett under innpust. Barn vokser ofte av seg dette i løpet av første leveår.

 

 

 

SYMPTOMER

 

Vedvarende surkling, hvesete eller bråkete pust og hyppige luftveisinfeksjoner er vanlige symptomer på malasi. 

 

Se oversikt over symptomer og hvordan diagnosen stilles

BEHANDLING

 

Hva slag behandling barnet får avhenger av alder og alvorlighetsgrad.

 

 

Les mer om behandling av malasi

RETTIGHETER

 

Du kan ha behov for ekstra tilrettelegging og støtte i hverdagen når du eller barnet ditt har malasi.

 

Her er en oversikt over hva du har krav på